Terijoki

 

Matka Terijoelle ystävyysseurakunnan uuden kirkkoherran Dimitri Galahovin virkaanasettajaisiin 18.12.2011 Terijoen luterilaisessa kirkossa

Matkalle osallistui edustajia Hämeenlinna-Vanajan ja Järvenpään seurakunnista sekä Teri-Säätiöstä ja Terijoki-Seurasta.

 

Kuvat: Jaakko Harjuvaara, erikseen mainitut Veli-Pekka Sevón ja Miika Kemppainen

Tekstit: Jaakko Harjuvaara ja Jaakko Mäkelä

(Kuvat ja Jaakko Harjuvaaran tekstit on alunperin julkaistu Jaakko Harjuvaaran omilla Internet-sivuilla)

 

Saat kuvat näkymään suurempina, kun klikkaat niitä kerran hiirellä.

 

 

 

Terijoen vanhan hautausmaan pääkäytävälle on pystytetty muistomerkki.

 

Hautausmaalla on nähtävissä vanhojen hautakivien perustuksia.
Taaempana on entinen kasteluvesisäiliö.

Muistomerkille sytytetään muistokynttilät ja lauletaan yhdessä "Maa on niin kaunis".

 
Palataan bussille kohti seuraavaa kohdetta...
... ja kynttilät jäävät loistamaan lämpöä ja valoa.

Seuraava kohde on uusi hautausmaa lähempänä Terijokea.

 

 

 

 

Jaakko Mäkelä tutkii hautausmaan karttaa pääportilla. Osoite on Prospekt Lenina 89.

Kohteemme on hukkuneiden kalastajien muistomerkki ja sen ympärillä oleva pieni muistolehto.
 
 

Terijoen johto lahjoitti Teri-säätiön käyttöön kalastajien muistomerkin ympäristön, johon Teri-Säätiö ja Terijoki-Seura rakensivat muistolehdon. Siihen koottiin ne suomalaisten hautakivien palaset, jotka löytyivät Terijoen katutyömaalta, jossa niitä käytettiin jalkakäytävien reunuskivinä.

 

Lahjoitus luovutettiin Terijoen / Zelenogorskin kaupungin johdon vieraillessa Järvenpäässä. Heille esiteltiin samassa yhteydessä Järvenpään kirkko ja siellä olevat Terijoen seurakunnan vanha kasukka, ehtoollisvälineet ja kastemalja. Kun heille kerrottiin, että muutamat paikalla olevat Järvenpään srk:n jäsenet on kastettu Terijoen kirkossa tästä kastemaljasta, heille hahmottui siinä hetkessä se todellisuus, että elokuvateatterikäytössä oleva rakennus on ollut näiden ihmisten kotikirkko.

Kun he antoivat Teri-säätiön edustajille muistolehdon luovutuskirjan, he sanoivat, että Venäjän ja Suomen välillä on tapahtunut historian aikana paljon raskaita asioita, mutta heidän sukupolvensa ei ole ollut niissä mukana ja nyt he haluavat luovuttaa tämän muistolehdon suomalaisen Teri-säätiön haltuun.

 

Eräs Zelenogorskin kaupungin edustajista oli harras ortodoksi ja hän oli tottunut monin ikonein ja maalauksin koristeltuihin kirkkoihin. Kun hänelle esiteltiin Järvenpään betonikirkko, hän liikuttui syvästi ja sanoi, että tähän karuun betonikirkkoon tutustuminen on hänelle voimakas hengellinen kokemus siitä, että Jumalan läsnäolo ei ole sidottu rakennuksiin, vaan hän on läsnä kaikkialla siellä, missä 2-3 on koolla hänen nimessään.

 

Lauloimme jälleen yhdessä "Maa on niin kaunis..." ja lähdimme takaisin bussille.

Tähän on haudattu monien tunteman Riviera-hotellin johtaja ja hänen puolisonsa. Aikaisemmin venäläisillä hautausmailla näki kivissä emalisen kasvokuvan vainajasta. Nyt siellä nämä kuvat työstetään suoraan kiven pintaan.

 

Saa nähdä tuleeko tämä käytäntö näkymään myös ajan mittaan suomalaisilla hautausmailla.

 
Hautausmaan vieressä on ortodoksinen tsasouna.

Saavumme Terijoen kirkolle:

 

 

 

 

 

 

Tällä sivulla kirkon edessä on vanha suomalainen sankarihautausmaa, johon on jatkosodan aikana haudattu 75 sankarivainajaa.

 

Suomalaisten pystyttämä muistomerkki on keskellä näkyvän pyöreäoksistoisen puun edessä.

Muistomerkki on valmistunut 1993.

Kirkon pääovi (alttaria vastapäätä). Tämän oven yläpuolella oli elokuvateatterin valokilpi "POPEDA" (= voitto).

 

Sisäänkäynnin vasemmalla puolella on keittiön ja oikealla puolella toimiston / neuvotteluhuoneen ikkunat.

Kierrämme kirkon ympäri oikealla puolella olevalle ovelle.

 

 

 

 

 

 

 
 
Kameran linssi oli huurussa kostean ulkoilman jäljiltä.

Kirkkoherra Dimitri Galahov (keskellä) oli vastassa matkalaisia (oikealla Jaakko Mäkelä ja vasemmalla Miika Kemppainen).

 

Kirkkoherra oli ilahtunut, kun Miika pystyi keskustelemaan venäjän kielellä hänen kanssaan.

 
 
 
 

Sakastin puolella

Sakastissa kirkkoherra ja kirkkoneuvoston jäsen Aleksanteri Moltshanov.
 
Pitkäaikaiset seurakunnan jäsenet Aleksanteri Moltsanova ja Volodja Murasko olivat vastassa vieraita.
 
 
 
Kirkon lehterin alla oleva takaosa on käytettävissä 'srk-salina' pöytien ääressä kokoontumiseen, kahviin, ruokailuun ym.
Useat lahjoittajat, seurakunnat, piirit, yksittäiset seurakuntalaiset ovat kustantaneet 'nimikkotuolin' kirkon takaosaan.
 
 
 
Vasemmalta: Jaakko Mäkelä (selin), Riitta Kivinen, Veli-Pekka Sevón, Hannele Hintzell, Marja Felt, Marketta Lehtonen, Paavo Porkka, Marjut Torkkeli, Jukka Marttinen (seisoo), Miika Kemppainen, Terijoen seurakuntalaisia (selin).
Kirkkorakennuksessa on kirkkosalin ja sakastin lisäksi keittiötila...
 
 
... sekä seurakunnan toimisto / neuvotteluhuone.
Lauantai-iltana käytiin illalla neuvottelu kirkkoherra Dimitri Galahovin ja kirkkoneuvoston edustajien kanssa. Perehdyttiin Terijoen seurakunnan toiminnan tämän hetkiseen tilanteeseen sekä tulevaisuuden kehittämissuunnitelmiin.

 

Seurakunnan maksunsa suorittanut jäsenmäärä on 75 henkeä, aikaisemmin yli 100. Määrä on laskenut muutaman vuoden aikana, mutta piispan kertoman mukaan on nyt uuden kirkkoneuvoston ja kirkkoherran tulon jälkeen nousussa.

Messu on kirkossa joka sunnuntai klo 11. Kävijöitä on n. 25-30 henkeä.

 

 

 

 

Terijoen seurakunnan konserttien kausiohjelma kirkon esitepöydältä.

 

Lisää ohjelmia:

Ohjelma 2 (pdf)

Ohjelma 3 (pdf)

 

Kirkko sijaitsee Terijoen jouluvalaistun pääkadun varrella.
 

 

Sunnuntaiaamuna minun ja nuorisotyönohjaaja Miika Kemppaisen tuli olla paikalla ennen piispa Aarre Kuukaupin saapumista, jotta olimme valmiina kuulemaan tehtävät virkaanasettamisessa. Siispä olimme klo 9.20 sakastissa.

 

Piispa tuli ja minä olen avustajana virkaanasettamisessa alttarilla ja luen suomeksi Raamatunkohdan ja mukana siunaamassa uuden kirkkoherran. Miikan tehtäväksi tuli lukea suomen kielellä messun tekstit.

 

Piispa oli luullut palveluksen alkavan klo 10 ja siksi tuli olla näin aikaisin paikalla. Messu alkoi kuitenkin klo 11. Piispa valmisteli omaa osuuttaan ja odotellessamme kuvasin kaunista kirkkoa. Myöhemmin keittiössä aamukahvilla keskustelimme piispan kanssa edellisenä iltana esillä olleista asioista, ystävyysseurakuntien taloudellisen tuen välittämisestä Terijoen seurakunnalle, Inkerin kirkon toimista koordinoida ja opastaa heidän paikallisseurakuntiaan rovastikunnalliseen yhteistyöhön lapsi-, nuoriso- ja diakoniatyön suunnittelussa ja toteuttamisessa, koska yksittäisellä seurakunnalla ei ole mahdollista palkata omaa työntekijää näihin työmuotoihin. - Tämän kaltaisesta rovastikunnallisesta yhteistyöstä on myös Suomessa keskusteltu pienten seurakuntien voimien yhdistämiseksi heikentyvän taloudellisen tilanteen keskellä.

 

Tämä näkymä on urkuparven alta alttarille. Parven alla molemmin puolin on tuolit ja pöydät, kuten edellä oli kuvissa.

 

 

Parvella on urkuharmooni ja kanttori harjoitteli palveluksen musiikkia.

 

Lisäksi parven molemmilla sivuilla on sekä varastotilaa että toimitilaa erilaisille harrastusryhmille ja tällä kertaa erään paikallisen taiteilijan Terijokeen liittyvien maalausten myyntinäyttely.

 

Kirkko on ollut ihanteellinen korjausprojekti. Elokuvakäytössä rakennuksen perusrakenteet ovat säilyneet kunnossa kaikki nämä vuodet. Rakennus on pienehkö verrattuna moniin kirkkoprojekteihin Inkerin kirkon alueella, joten korjauskustannukset ovat olleet kohtuulliset, lämmitys- ja valaistuskustannukset ovat kohtuulliset, silti rakennus sisältää kirkkosalin lisäksi tarvittavat muut monikäyttöiset toimitilat.

Korjaustyön jälki on kaunis ja kirkossa järjestetään mielellään useita konsertteja ja paljon väkeä tuovia tilanteita, joissa kirkko tulee tutuksi paikkakuntalaisille.

 

 

 

Vanhan urkuharmoonin sijasta kirkko tarvitsisi uudet urut. Varsinaisten urkujen hankinta ja jatkuva kunnossapito on kuitenkin seurakunnalle suuri kustannus, joka on ongelma joissakin Inkerin kirkoissa. Sen tähden seurakunta on päätymässä elektronisten urkujen kannalle, jolloin niiden hankinta- ja huoltokulut ovat kohtuulliset.

Virkaanasettaminen ja messu alkoivat.

 

Alttarilla keskellä piispa Aarre Kuukauppi, vasemmalla Jaakko Harjuvaara ja oikealla naapuriseurakunnan kirkkoherra.

(kuva: Veli-Pekka Sevón)

Luin virkaanasettavalle Paavalin kehotuksen nuorelle Timoteukselle...1.Tim 4:11-16

 

"Neuvo ja opeta tällä tavoin. Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi. Näytä sinä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa. Lue seurakunnalle pyhiä kirjoituksia, kehota ja opeta ahkerasti siihen saakka, kun tulen. Älä lyö laimin armolahjaa, jonka sait silloin, kun vanhimmat profeettain sanojen perusteella panivat kätensä sinun päällesi.

 

Huolehdi tästä kaikesta ja toimi näin, jotta kaikki näkisivät sinun edistymisesi. Valvo itseäsi ja opetustasi, pidä kiinni näistä ohjeista! Silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua."

(kuva: Veli-Pekka Sevón)

Virkaanasetettu khra Dimitri Galahov saarnasi messussa.

(kuva: Veli-Pekka Sevón)

Messu jatkui ehtoollisenvietolla.
 
Vuoroylistys ja kiitos ehtoollisen lahjasta.
Lopuksi piispa siunasi koko seurakunnan Herran siunauksella.
Messu päättyi urkurin loppusoittoon. Oikealle etupenkkiin olivat saapuneet ortodoksiseurakunnan kirkkoherra isä Vicenti ja Zelenogorskin kaupunginjohtaja.
Piispa Kuukauppi avasi juhlan, joka jatkui kirkkosalissa. Hän puhui ja käänsi puheet venäjäksi ja suomeksi.
Ensimmäisenä tervehdyksensä ja onnittelunsa esitti kaupunginjohtaja korostaen luterilaisen kirkon merkitystä kaupungin keskustassa.

Seuraavaksi oli ortodoksiseurakunnan kirkkoherran, isä Vicentin tervehdys. Hänellä oli ratkaiseva osuus luterilaisen kirkkorakennuksen Inkerin kirkolle palauttamisen pitkässä prosessissa ja onnelliseen ratkaisuun saamisessa.

(kuva: Veli-Pekka Sevón)

Taulussa on kuvattu ortodoksinen ja luterilainen kirkko yhdessä Terijoen kaupunkikuvassa.

Sitten tuli Järvenpään seurakunnan vuoro. Kerroin kirkkoherra Vesa Koiviston ja kirkkoneuvoston terveiset. Sanoin, että hänen seurakuntaansa ja työtänsä siunaavat ja sen puolesta rukoilevat sekä ystävyysseurakunnat Järvenpäässä, Hämeenlinnassa ja lisäksi tässä kirkossa aikaisemmin kokoontuneet sukupolvet näkymättömän seurakunnan jäseninä. Siunaus kantaa myös hänen perhettään, vaimoaan ja puolen vuoden ikäistä poikaa.

(kuva: Veli-Pekka Sevón)

Isä Dimitrille annettiin matkaehtoollisvälineet, joiden laatikkoon oli kaiverrettu nimi- ja päivämäärälaatta sekä suomenkieliset Raamattu ja virsikirja.

(kuva: Miika Kemppainen)

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tervehdyksen toi Marketta Lehtonen.
Kirkkoneuvoston jäsen Tatiana Shakina onnitteli oman seurakunnan puolesta kirkkoherraa.
Kirkkoherra sai kirjoja, joiden avulla hän voi saada lisää oppia ja tietoa virkansa hoitamisessa.
Terijoen seurakunta halusi kiittää erikseen Olli Torkkelia...

... ja Jaakko Mäkelää pitkästä ja sitkeästä työstä Terijoen seurakunnan hyväksi

Tämän jälkeen kirkkoväki siirtyi emäntien kattaman kahvipöydän ääreen ja keskustelemaan tuttujen kanssa.
 
Piispan ja kirkkoherran kanssa muisteltiin joitain aikaisempia vaiheita ja keskusteltiin edessä olevista asioista.
Joku terijokelainen oli löytänyt sodan jälkeen tämän krusifiksin vesiojasta, ottanut talteen ja tuonut myöhemmin Terijoen kirkkoherralle, joka valmistutti taustana olevan ristin ja krusifiksi saatiin alttarille kirkon 100v juhliin 2008. (Kerrotaan, että krusifiksi olisi ollut aikoinaan Terijoen roomalaiskatolisessa kirkossa, joka on palanut sodan jälkeen.)
Kirkon edessä olevalle muistomerkille vietiin taas muistokynttilät...
Sitten ajettiin vielä Kuuterselän taistelun muistomerkille...
 
... sinne vietiin kynttilät ja laulettiin "Maa on niin kaunis..."

Kuuntele Jukka Marttisen selostus Erkki Päiväläisen kertomasta tapahtumasta päivää ennen Neuvostoliiton joukkojen saapumista tälle paikalle. Katso video Jaakko Harjuvaaran omilta Internet-sivuilta klikkaamalla tätä linkkiä