Teri-Säätiö                                            Lehdistötiedote

23.6.1999

Tiedotusvälineille
julkaisuvapaa heti

 

Entiset terijokelaiset valloittavat Terijoen heinäkuussa

Entiset terijokelaiset ja heidän sukunsa tekevät kautta aikojen suurimman yhteismatkan Terijoelle heinä-elokuun vaihteessa. Juuriaan lähtee etsimään noin 350 henkilöä. Matkalla järjestetään terijokelaisten kesäjuhla, osallistutaan yhteisjuhlaan alueen nykyisten asukkaiden kanssa sekä neuvotellaan yhteistyön jatkosta paikallisten viranomaisten kanssa. Liitteenä on matkan alustava ohjelma.

Terijoki venäläisten ja suomalaisten lomaparatiisina

Terijoki (nykyisin Zelenogorsk) sijaitsee Karjalan kannaksella. Se oli aikoinaan Suomen kaakkoisin pitäjä. Terijoki oli (Viipurin ohella) tunnetuin luovutetun Karjalan paikkakunta. Pietarin rautatien valmistuttua 1870 Terijoki täyttyi rikkaan pietarilaisen yläluokan loma-asutuksesta. Tämä toi Terijoelle voimakkaan taloudellisen nousukauden. Toinen nousukausi ajoittui talvisotaa edeltäneeseen aikaan, jolloin Terijoesta tuli nopeasti Suomen kuuluisin kesänviettopaikka. Terijokea kansoittivat erityisesti sen ajan taiteilijat ja muut julkisuuden henkilöt. Vanhoja tuon ajan Terijoen huviloita on edelleenkin runsaasti pystyssä paitsi Terijoella myös muualla Suomessa, jonne niitä siirrettiin 1920-luvulla.

Kaksi kesäjuhlaa Terijoella

Terijokelaiset järjestävät jokakesäisen Terijoki-juhlansa tänä vuonna Terijoella lauantaina 31.7. Nyt on erityinen syy juhlia sillä kyseessä on järjestyksessään 60. juhla. Terijoen nykyiset venäläiset asukkaat ovat ajoittaneet oman Zelenogorsk-päivän viettonsa tänä vuonna samalle päivälle. Suomalaiset pääsevät ensin osallistumaan Zelenogorsk-päivän juhlallisuuksiin ja muihin tapahtumiin ja kokoontuvat sen jälkeen omaan juhlaansa. Osa suomalaisten mukana olevista taiteilijoista esiintyy kummassakin juhlassa. Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin terijokelaiset juhlivat yhdessä alueen nykyisten asukkaiden kanssa.

Oman suvun historia kiinnostaa

Perjantai 30.7. on omistettu juurien etsimiseen. Matkalaisille järjestetään mahdollisuus käydä sukujensa entisillä kotikulmilla tutustumassa vanhoihin rakennuksiin ja rakennuspaikkoihin.

Neuvottelut paikallisten viranomaisten kanssa

Teri-Säätiö on saanut aikaan keskusteluyhteyden ja jonkin asteisen yhteistyön paikallisen aluehallinnon johdon kanssa. Nyt tehtävän matkan aikana järjestetään neuvottelutilaisuus ajankohtaisista asioista säätiön johdon ja Zelenogorskin aluehallinnon johdon kesken.

Lisätietoja antavat:

- Jaakko Mäkelä, p. (09) 286 596
- Olli Torkkeli, p. (09) 289 872 ja 040 558 8880
- Kari Koho, p. 050 514 9701

Lisätietoja ja taustoja myös Internet-osoitteesta www.dlc.fi/~terijoki

Huomautuksia:

 


 

 

Alustava matkaohjelma

 

Matkustaminen

Matka tapahtuu tilausbusseilla.
Lähtöpäivät ovat 28.7. ja 29.7 Yhteinen paluupäivä on sunnuntai 1.8.
Matkan voi tehdä myös omalla autolla.

Torstai 29.7.

Perjantai 30.7.

 

Lauantai 31.7.

Kalastajien muistomerkki on 1936 hukkuneiden kuuden kalastajan muistoksi suomalaisten aikoinaan pystyttämä muistomerkki. Vanhoista suomalaisista hautakivistä on rakennettu muistolehto kalastajien muistomerkin ympärille.

 

Sunnuntai 1.8.