Terijoki

 

 

 

 

 

 

 

Kutsuu Terijokelaisten talvitapahtumaan 4.3.2007

 

Sunnuntaina 4.3.2007 teemme perinteisen retken Mäntsälän Keravanjärven Leiriniemeen. Ohjelma alkaa kello 11, aiheena tällä kertaa kirjallisuus ja meille tutut murteet. Päivän aikana kuullaan kolme esitystä, mutta tapahtumassa on tilaisuus myös kertoa omia muistoja, tutustua laajoihin leike- ja valokuvakokoelmiin tai osallistua yhteisiin kirjallisuuskinkereihin - lukulasit mukaan!

Ohjelmassa on lisäksi ulkoilua, ja grilli on kuumana koko päivän. Kannattaa siis ottaa matkaan omia makkaroita; voihan ruveta hiukomaan, vaikka ruokaa ja kahvia tarjotaankin. Jos sinulla on evakkotaipaleen kulkenut esine, tuo se mukanasi ja kerro koko yleisölle sen tarina.

Kuljetus Keravanjärvelle lähtee Helsingistä Kiasman edestä kello 10.00 (huom. aika!). Reitti kulkee suoraan Helsingistä Keravanjärvelle. Kuljetuksesta peritään 25 euroa ja se sisältää kuljetuksen lisäksi myös lounaan ja tulo- ja lähtökahvit. Heille, jotka eivät tarvitse kuljetusta tarjoilut maksavat 15 euroa. Ajo-ohje omalla autolla tuleville löytyy Internet-osoitteesta: www.jarvenpaanseurakunta.fi/toimitilat_leiriniemi.asp. Ilmoittautumiset kuljetukseen viimeistään 25.2.2007 Marjatta Norilolle, puhelin (09) 728 6016 tai Marja Feltille, puhelin (09) 241 4669. Pelkkä osallistuminen tilaisuuteen ei edellytä ilmoittautumista.

Muutama sana talvitapahtuman esiintyjistä

Esko Toiviainen on Terijoki-Seuran kunniapuheenjohtaja, joka toimi pitkään Seuran johtotehtävissä ja mm. toimitti tätä terjokkoisten omaa lehteä. Kaiken muun ohessa hän järjestänyt peräti tuhat Seuran hallussa olevaa valokuvaa. Sanankäytön saralla hän on koonnut rajamaan murteen venäläisperäisiä sanoja selityksineen. Hauska ja antoisa kirja Mitä vanar on vennäiks? julkaistiin vuonna 2001.

Kaisu Lahikainen on monipuolinen kirjoittaja, opettaja ja kääntäjä, jonka suomennoksia on kiitetty ja palkittu. Hän on toimittanut lukuisia teoksia ja ollut Karjala-lehden päätoimittajana vuodet 1988-91.Talvipäivään hänet on kutsuttu eteläkarjalan murteen käännössaavutuksistaan eli ”murrennoksista”. Hänen käsialaansa on mm. Asterix-sarjakuvakirjan versio Kallija tyttölöi. Hänet tunnetaan myös Silviisii-murresanakirjastaan, jonka WSOY julkaisi vuonna 2004.

Markus Similä tunnetaan tuhansista radio- ja tv-ohjelmistaan. Hänen toimittajan uransa alkoi Helsingin Sanomissa vuonna 1954, ja ensimmäinen radiojuttu kuultiin 1958. Similä on lisäksi kirjoittanut mm. pakinoita, hupailuja, kuunnelmia – ja viime vuosina myös kirjoja, joita on syntynyt kymmenen. Tämänvuotinen uutuus on ”Suomen laulut”, jonka Karjala-osio päättyy säveltäjä Oskar Merikannon ja terijokelaisen runoilijan ”Laatokan” esittelyyn.

 

Tilaisuuden ohjelma

11.00  Tervetuloa, päivän tapahtumien ja ohjelman esittely

11.15  Terijoki-Seuran kunniapuheenjohtaja Esko Toiviainen:

Rajamaan murretta ja kotikylien puheenpartta

12.00  FM Kaisu Lahikainen:

Täst jos viel paranoo, ni pilal männöö

12.45  Evakkohistoriaa:

          – Tuo mukanasi Terijoelta peräisin oleva esine ja kerro

 sen historiaa

          – Kerro Terijoen muistojasi

13.00  Lounas

14.00  Toimittaja Markus Similä:

Karjalan muisto elää Suomen lauluissa

14.45  – Ulkoilua, makkaran paistoa (omat makkarat

mukaan)

          – Kirjallisuuskinkerit

          – Terijoki-aineistoon tutustumista

15.30  Tulevan toiminnan esittelyä, tilaisuuden päättäminen

16.00  Päätöskahvit