Terijoki Terijokelaisten ja zelenogorskilaisten yhteistyö tiivistyy

Terijoki   

 

 

Jaakko Mäkelä

Terijokelaisten ja zelenogorskilaisten yhteistyö tiivistyy

Paikalliset nykyasukkaat viettivät paikkakuntansa nimikkopäivää, Zelenogorsk-päivää. Juhlakansa saapui rautatieasemalta  kulkueena, jota johti värikäs torvisoittokunta. Yhden osaston kulkueessa  muodostivat entiset terijokelaiset, jotka heiluttivat Suomenlippuja merkiten oman ryhmänsä. 

Juhlapäivän avajaisissa  keskuspuiston aukiolla - jokseenkin entisellä Karjalaisen mäellä - toivat tervehdyksensä mm. Pietarin kaupunki, eri yhteisöt, paikalliset ortodoksinen ja luterilainen seurakunta.  Järvenpään kaupungin ja entisten terijokelaisten tervehdyksen juhlayleisölle toi Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Åberg, jonka äidin suku on Rajajoelta.  Hän kertoi yhdyssiteestä Järvenpään ja entisen Terijoen, nykyisen Zelenogorskin välillä. 

Terijokelaisten pääsijoituspaikka oli Järvenpää. Järvenpää ja Zelenogorsk ovat jo 90-luvun alussa tehneet ystäväkaupunkisopimuksen. Nyt sopimusta uusittiin. Åberg korosti sopimuksen merkitystä. Sen pohjalta voidaan hakea esim. EU-rahoitusta  jo ulkopuolelta korjatun luterilaisen kirkon sisustuksen uusimiseen, jolloin myös seurakunta tulee mukaan toimintaan.  

Yhteistyösopimuksen mukaan pyritään kulttuurivaihtoon muun muassa kuvataiteiden ja  musiikin alalla. Samoin pyritään nuoriso- ja urheilujärjestöjen yhteistyöhön ja kuntientyöntekijöiden kanssakäymisiin.  

Sopimusneuvotteluissa kävi ilmi zelenogorskilaisten kiinnostus tutustua suomalaiseen kaupunkitekniikkaan ja kaavoitukseen. Entisille terijokelaisille annetaan sopimuksessa toimintamahdollisuus omien kohteiden ja Terijoki-perinteen edistämiseen.   

(Artikkeli on julkaistu Karjala-lehdessä 11.8.2005)


 

Terijoki